פסילה מנהלית זוהי פסילת רישיון נהיגה באופן זמני, על ידי קצין משטרה בדרגת פקח ומעלה. הפסילה ניתנת במקרים בהם הנהג עבר עבירת תנועה המנויה בפקודת התעבורה, היה מעורב בתאונת דרכים או, חלילה, גרם למותו של אדם. מטרתה של הפסילה המנהלית אינה עונשית אלא הרחקת הנהג מן הכביש על מנת למנוע את הסכנה הנובעת מנהיגתו.
לכמה זמן ניתנת פסילה מנהלית?
פסילה מנהלית יכולה להינתן לשלוש תקופות זמן אפשריות – ל – 30 יום, ל – 60 יום או ל – 90 יום. פסילה ל – 30 יום תינתן כאשר מדובר באחת מעבירות התנועה המנויות בפקודת התעבורה, בין עבירות אלה – עקיפה בדרך לא פנויה, אי מתן זכות קדימה, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, ועוד. קצין המשטרה רשאי, בהתאם לנסיבות ועל פי שיקול דעתו, לקבוע כי פסילה מנהלית תהיה לתקופה קצרה יותר מ – 30 יום. פסילה מנהלית ל – 60 יום תינתן כאשר הנהג היה מעורב בתאונת דרכים, בה לא נגרם נזק או שנגרם נזק לגוף או לרכוש, אך לא היו אבדות בנפש. גם במקרה זה, רשאי קצין המשטרה לקצר את תקופת הפסילה המנהלית על פי שיקול דעתו. המקרה השלישי הוא כאשר בעקבות תאונה בה היה מעורב הנהג נהרג אדם. במקרה זה, ייפסל רישיונו של הנהג ל – 90 יום, זאת בלא שיקול דעת מצד הקצין, אשר אינו יכול לקצר את התקופה.
ערעור על פסילה מנהלית
ניתן לערער על הפסילה לבית הדין לתעבורה, ועל החלטת בית הדין לתעבורה – לבית המשפט המחוזי. בית הדין רשאי לקבל את הערעור בעיקר כאשר הוא סבור כי לקצין המשטרה לא היה יסוד סביר להניח שיוגש נגד הנהג כתב אישום וכן כאשר קבלת הערעור לא תפגע בביטחון הציבור.