מאמרים

עסקים משפחתיים



במה מתחשבים כשמקימים עסקים משפחתיים?


ניהול של עסקים משפחתיים שונה באופן מהותי מניהול של עסק רגיל כזה או אחר בכל תחום עיסוק שהוא. בעסק המשפחתי יש אלמנטים מאד חיוביים, אך יש לצדם גם אלמנטים אשר ללא כל צל של ספק, לעתים יכולים להקשות על הניהול התקין של העסק. המטרה שלנו במאמר זה, היא לעמוד על הייחוד של עסקים משפחתיים ועל התכונות השונות אשר מפרידות אותו מעולם העסקים הרגיל שאנו מכירים על פי רוב כך, אתם תדעו טוב יותר איך לנהל את העסק המשפחתי שלכם בצורה תקינה ביותר ומוצלחת עבור העסק ועבור בני המשפחה השותפים בו למעשה.


לחלק את ההון המשפחתי בצורה נבונה ביותר


בניהול של עסקים משפחתיים, יש לקבוע מראש בחוזים הכתובים את החלוקה של הרווחים בין בני המשפחה. יש לשים לב כי לעתים קרובות, העסק מתרחב כי הילדים גדלים ובעצם לוקחים חלק בחברה. לכן, כדאי להבטיח מראש את חלוקת הרווחים ביניהם ואת מעמדם שיהיה, וזאת כמובן בכפוף גם לרצונם האישי לקחת חלק בחברה - ומומלץ לא לכפות עליהם את הנושא.


לפתור מהר קונפליקטים כאלה ואחרים שצצים


בחברות שבהן אין קשרים משפחתיים, דווקא קל יותר לפתור קונפליקטים בין האנשים - כי אין בהם הרבה אמוציות אישיות, ולרוב מדבור על ויכוח מקצועי שאפשר לפתור בישיבה אחת. לעומת זאת, בתוך עסקים משפחתיים הקונפליקטים יכולים להיות מורכבים, אפילו אם מדובר על ויכוח שבבסיסו לא עומד עניין של חיים או מוות. הסיבה לכך היא שבני המשפחה מאד קשורים אחד לשני, ולכן לעתים הדבר יכול להשפיע.


להקים מנגנונים מיוחדים


כדי למנוע התנגשויות שונות בתוך העסק המשפחתי, כדאי להקים פורומים שונים שיווסתו את המצבים העדינים הללו. בתוך עסקים משפחתיים מומלץ להקים פורום משפחתי כולל, שבו כל בני המשפחה יוכלו לחוות את דעתם באופן שווה. כמו כן מומלץ בחום להקים פורום לאנשים הצעירים של המשפחה ולקבוע מאיזה גיל הם ייקחו בו חלק (רצוי מגיל 18, אך אפשר גם 21 או כל גיל אחר), וזאת בכדי להכשירם לעתיד.