מאמרים

התחדשות עירונית


מהי התחדשות עירונית ובאילו מסלולים היא פועלת?

התחדשות עירונית הנה כינוי לתהליך המתבצע בשכונות ואזורים בהן מצב התשתיות והמבנים הנו ירוד ובעייתי. במסגרת התהליך מתבצע רענון של הבנייה באותו שטח, החל משיפוץ המבנים הקיימים, דרך הצבת מבנים חדשים, וכלה בהגדלת ההיצע של מוסדות ציבור המספקים שירותים לאוכלוסייה אשר מתגוררת בסביבה. פרוייקטים של התחדשות עירונית פועלים בשלושה מסלולים – מסלול פינוי-בינוי, מסלול עיבוי ומסלול מיסוי. שני המסלולים הראשונים פונים לרשויות המקומיות, בעוד שהמסלול האחרון מיועד ליזמים ונועד להמריץ את תהליכי ההתחדשות דרך כוחות השוק הפרטי.

גם במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית שומרים על זכויות הדיירים

במקרים רבים האוכלוסייה אשר מתגוררת באזורים המיועדים לפרוייקטים של פינוי-בינוי או מסלולי התחדשות עירונית אחרת אינם מודעים למכלול הזכויות שלהם. יזמים ורשויות מקומיות אשר מנסים להובי פרוייקט בינוי שכזה עשויים לפגוע בזכויותיהם של תושבים אשר מתנגדים לתהליך, אך נעדרים את הכוח להאבק בו. לפיכך, הגדירה הממשלה מספר עקרונות מנחים שיסייעו להגן על דיירים מפני מי שמנסים לגזור עליהן קופון או להתעלם מזכויותיהם. כך למשל, חשוב לדעת כי דיירים אשר מפונים ממקום מגוריהם במסגרת פינוי-בינוי זכאים לקבלת הטבות ופיצויים בבניין החדש שייבנה במקום מגוריהם.

התחדשות עירונית במסגרת פרוייקט תמ"א 38

אחד הפרוייקטים המובילים בתחום ההתחדשות העירונית הנו פרוייקט תמ"א 38 – תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. כדי לצמצם את הסיכון הכרוך באסון טבע כזה, התיקון השני לתמ"א 38 מאפשר להרוס בניינים שאינם עומדים בקריטריונים שמכתיבה התוכנית ולאחר מכן לבנותם מחדש. כדי לעודד את ההשתתפות בפרוייקט, המדינה מעניקה זכויות והיתרי בנייה, וכן מקלה על ההתמודדות עם הבירוקרטיה הנלווית לעניין. פרוייקטי תמ"א 38 פועלים במגוון ערים ואזורים בארץ, והמידע לגביהם נגיש ושקוף לציבור.