מאמרים

דיסלקציה


דיסלקציה – מאפיינים ואבחנה

כיום הנושא של לקויות למידה שונות קיבל תהודה רבה מאד, ואנשים רבים מודעים לחשיבות של אבחון מוקדם במקרה שיש חשד ללקות למידה כזו או אחרת. אחת מן הלקויות הללו אשר חשוב לאבחן בגיל צעיר יחסית היא הדיסלקציה.

דיסלקציה הינה לקות למידה מולדת שבאה לידי ביטוי בהפרעה לתהליכים קוגניטיביים שבאדם אשר מתאפיינים בקשיים בארגון, תהליכי עיבוד וקליטה, ניתוח מידע, קשיים בשפה ובקריאה של טקסטים. דיסלקציה נחשבת ללקות הלמידה הנפוצה ביותר ואנשים סובלים ממנה בדרגות קושי שונות. דיסלקציה נובעת מבעיות נוירולוגיות גנטיות, אך יש רבים הטוענים כי אין ממש הסבר מדוייק לגבי דיסלקציה וכי היא משתנה מאחד לשני. רוב התומכים בטענה זו הינם פסיכולוגים אשר מטפלים בלוקי דיסלקציה ויש להם ניסיון לא מועט בתחום .

אבחנה של ילדים עם דיסלקציה

מומלץ לאבחן דיסלקציה בגיל צעיר עוד לפני שהילד הולך לבית הספר. בדרך כלל ההורים הם אלה ששמים לב לכך שלילדם יש לקויות למידה מסויימות ועליהם להפנות את הילד לעזרה מקצועית. כאשר הורה או גננת מבחינים כי ילד מסויים מתקשה מעבר למידה הסבירה יש להפנות את הילד לרופא לבדיקה. בדיקת הרופא אמורה לשלול את האפשרות שמדובר בבעיות גופניות או נוירולוגיות ורק אז לשלוח אותו לבדיקה אצל פסיכולוג חינוכי .

אבחון הפסיכולוג

הפסיכולוג מבצע אבחון במטרה לבדוק את הפער בין האינטיליגנציה של הילד לבין יכולות הקריאה והכתיבה שלו. במידה ואכן זוהתה דיסלקציה ימליץ המאבחן יחד עם הרופא על טיפול מתאים לילד. לעיתים יש צורך במורה מקצועי המכיר את הטיפול בילדים הלוקים בכך והיודע להשתמש בטכניקות מיוחדות ללימוד קריאה וכתיבה .
מאפייני דיסלקציה

דיסלקציה מאופיינת בפרמטרים רבים ובינהם ניתן למנות :

בעיות תורשה, פגיעה בגברים יותר מאשר בנשים, לוקי דיסלקציה הם בלי אינטיליגנציה מעל לממוצע ובדרך כלל הם מאד חזקים בחשבון, דיסלקציה משפיעה על יכולת הכתיבה וגורמת להם להפוך אותיות, לכתוב עם שגיאות, שגיאות איות וכדומה. דיסלקציה מאופיינת גם בבעיות קורדינציה, בבעיות זיכרון ושליפת מילים, מהבנת הנשמע ומבעיות שפה ובהבנת הנקרא .